Boney M

Written by on 22/05/2016

https://www.youtube.com/watch?v=l3QxT-w3WMo

Boney M. bola popová a diskotéková skupina, založená západonemeckým hudobným producentom Frankom Farianom. Pôvodnými členmi skupiny boli Liz MitchellMarcia BarrettMaizie Williams a Bobby Farrell.

Frank Farian (Franz Reuther) bol pôvodne nie veľmi uspešným spevákom nemeckých šlágrov. Chcel ale u svojho hudobného vydavateľa nahrať niekoľko černošských melódií. V decembri 1974 štúdiu vyrobil prvú nahrávku s názvom „Baby Do You Wanna Bump?“, ktorý bol vlastne iba monotónnou melódiou, pri ktorej sa neustále opakoval hlbokým hlasom spievaný refrén „Baby Do You Wanna Bump?“ sprevádzaný ženským falzetom, ktorý spieval to isté. Skladba potom vyšla pod hlavičkou Boney M. Frank v tom čase pozeral austrálsky detektívny seriál, v ktorom mala hlavná postava meno Boney. Toto meno sa mu zdalo ako dobrý nápad pre názov skupiny a pridal k nemu M..

Prekvapením bolo, že skladba začala mať po rozpačitom štarte úspech v Holandsku a Belgicku. Farian sa v tom čase rozhodol, že by bolo dobré vytvoriť nejakú zostavu, ktorá by s jeho piesňami vystupovala v televíznych programoch, a tak cez sprostredkovateľskú agentúru (Katja Wolfe) dal dokopy modelku Maizie Williams (pôvodom z ostrova Montserrat) a jej jamajskú priateľku. K nim na prvé vystúpenia pridali tanečníka menom Mike.

Počas roku 1975 s nimi chvíľu vystupovala tanečnica menom Nathalie, ktorú skoro vystriedala Claudja Barry. Maizie priviedla exotického tanečníka z Aruby menom Bobby Farrell.

Speváčka Marcia Barrett (z Jamajky) sa pridala ku skupine vo februári 1976, po tom ako začala byť Claudia Barry otrávená z neustáleho otvárania úst počas plejbekov a rozhodla sa pre sólovú spevácku kariéru. Nakoniec sa ešte k skupine Boney M. pridala bývalá členka formácie Les Humphries Singers, vtedy nezamestnaná speváčka Liz Mitchell.

Diskografia
Štúdiové albumy
Take the Heat Off Me (1976)
Love for Sale (1977)
Nightflight to Venus (1978)
Oceans of Fantasy (1979)
Boonoonoonoos (1981)
Christmas Album (1981)
Ten Thousand Lightyears (1984)
Eye Dance (1985) — Boney M. featuring Bobby Farrell
Kompilácie
The Magic of Boney M. – 20 Golden Hits (1980)
Children of Paradise – The Greatest Hits of Boney M. – Vol. 2 (1981)
Kalimba de Luna – 16 Happy Songs (1984) – Boney M. with Bobby Farrell
Christmas with Boney M. (1984)
The Best of 10 Years – 32 Superhits (1986)
Die 20 schönsten Weihnachtslieder der Welt (1986)
The 20 Greatest Christmas Songs (1986)
Greatest Hits of All Times – Remix ’88 (1988)
Greatest Hits of All Times – Remix ’89 – Volume II (1989)
The Collection (1991)
Daddy Cool – Star Collection (1991)
Gold – 20 Super Hits (1992)
The Most Beautiful Christmas Songs of the World (1992)
The Greatest Hits (1993)
More Gold – 20 Super Hits Vol. II (1993)
Sunny (1995)
Happy Songs (1996)
Daddy Cool (1996)
Painter Man (1996)
Hit Collection (1996)
Best In Spain (1996)
The Best of Boney M. (1997)
Norske Hits (1998)
A Wonderful Christmas Time (1998)
Christmas Party (1998)
Ultimate (1999)
20th Century Hits (1999)
25 Jaar Na Daddy Cool (2000)
The Ultimate Collection (2000)
The Complete Collection (2000)
Their Most Beautiful Ballads (2000)
L’Essentiel (2001)
Greatest Hits (2001)
The Best of Boney M. – Original Hits (2001)
The Greatest Hits (2001)
Christmas Party (2003)
The Magic of Boney M. (2006)
Hit Collection (2007)
Christmas With Boney M. (2007)
The Collection (Boney M. Box Set) (2008)
Rivers Of Babylon (A Best Of Collection) (2008)

Single
„Baby Do You Wanna Bump“ (1975)
„Daddy Cool“/ „No Woman No Cry” (1976)
„Sunny” (1976)
„Ma Baker“/ „Still I’m Sad” (1977)
„Belfast“/ „Plantation Boy” (1977)
„Rivers of Babylon“/ „Brown Girl in the Ring“ (double A-side) (1978)
„Rasputin“/ „Painter Man” (1978)
„Mary’s Boy Child“/ „Oh My Lord”/”Dancing In The Streets” (1978)
„Painter Man” (1979)
„Hooray Hooray It’s A Holi-Holiday“/ „Ribbons of Blue” (1979)
„El Lute“/ „Gotta Go Home” (1979)
„I’m Born Again“/ „Bahama Mama” (1979)
„I See A Boat On The River“/ „My Friend Jack” (1980)
„Children of Paradise“/ „Gadda-Da-Vida” (1980)
„Felicidad (Margherita)“/ „Strange” (1980)
„Malaika“/ „Consuela Biaz” (1981)
„We Kill The World (Don’t Kill The World)“/ „Boonoonoonoos” (1981)
„Little Drummer Boy“/ „Boney M. On 45″ (1981)
„The Carnival Is Over (Goodbye True Lover)“/ „Going Back West” (1982)
„Zion’s Daughter“ (1982)
„Jambo – Hakuna Matata (No Problems)” (1983)
„Somewhere In The World“ (1984)
„Kalimba De Luna“ (1984)
„Happy Song“ – Boney M. Feat. Bobby Farrell & The School Rebels (1985)
„My Cherie Amor“ (1985)
„Young Free and Single“ – Boney M. Feat. Bobby Farrell (1985)
„Daddy Cool (Anniversary Remix)“ (1986)
„Bang Bang Lulu“ (1986)
„Rivers of Babylon´88“ (1988)
„Megamix“ (1988)
„The Summer Megamix“ (1989)
„Malaika (Lambada Mix)“ (1989)
„Everybody Wants To Dance Like Josephine Baker“ (1990) (withdrawn)
„Stories“ – Boney M. Feat. Liz Mitchell (1990)
„Boney M. Megamix“ (1992)
„Christmas Megamix“ (1992)
„Brown Girl in the Ring (Remix ’93)“ (1993)
„Ma Baker (Remix ’93)“ (1993)
„Papa Chico“ – Boney M. Feat. Liz Mitchell (1994)
„Ma Baker ’99“ – Boney M. vs. Horny United/Sash! (1999)
„Daddy Cool ’99” – Boney M. 2000 featuring Mobi T. (1999)
„Hooray! Hooray! (Caribbean Night Fever)“ – Boney M. 2000 (1999)
„Sunny (Remix)“ – Boney M. 2000 (2000)
„Daddy Cool 2001“ (2001)
„Sunny“ (Mousse T. Remix) (2006)
„Mary’s Boy Child“/ „Oh My Lord“ (2007)
Video / DVD / VCD
Gold – Video / VCD (in Hong Kong) (1993)
Gold – DVD (2001 Europe)
Greatest Hits (2001 UK)
Special Edition (2002 South Korea)
Special Edition EP (2003 UK)
The Magic of Boney M. (2006)
Fantastic Boney M. – On Stage and on the Road (2007)

zdroj: wikipedia


Continue reading

Current track

Title

Artist